blob group
blob group
blob group

MAŠKARI….. POKLADE …. BABE LUŽE

Od davnina Sukošanci su se u vrijeme poklada rado maškarali, a ta tradicija se održala i do dan danas. „Munještina i smij sukošanskih maškara“ odzvanja svaku posljednju pokladnu nedjelju, kada cijelim mjestom, zaustavljajući se na okrjepnim postajama, prolazi karnevalska povorka koju čine različite maškarane skupine svih generacija uz maštovita alegorijska kola. Zabava se zatim nastavlja u Domu mladeži uz obilje hrane, pjesme, plesa … i naravno odabir najoriginalnijih maski i skupina…..

BABE LUŽE

Ružni maškari koje možete vidjeti samo u Sukošanu i to na pokladni utorak. Posljednjeg dana poklada u Sukošanu maškaraju se samo muškarci i to ne bilo kako, već u „Babe luže“. „ Obučeni u staru odjeću, zaogrnuti ovčjim runom, na glavi mizerije (ovčje ili kozje mišine), oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima trumbeta ili pištac, a u ruci vrića puna luga (pepela)“.

Nakon što uz pjesmu i zaglušnu zvonjavu obiđu cijelo selo i uđu u svako dvorište ostavljajući za sobom trag pepela, tjerajući zle duhove zime, s prvim mrakom sakupljaju se na Gornjim vratima. Svaka grupa ima svoga „dida“ (krivca za sve nevolje u protekloj godini). Nakon ludovanja i čitanja optužnice, zapale se „didovi“, skidaju se maske i završava vrijeme poklada, a započinje vrijeme korizme.

© TZ Sukošan
Izrada web stranica - Fer Projekt