Brudetijada

Pogledaj više
blob group
blob group
blob group

„U smiraj dana, kada zalazeće sunce zlatom urami zidove starog palaca, a more se s nebom spaja u rapsodiji boja, u porat se lagano na vesla vračaju ribari kašetama punih ribe za pravi brudet……“

Želite li doživjeti ovu prekrasnu sliku i još k tomu uživati u mirisima i okusima brudeta, domaćem vinu i pravoj dalmatinskoj“ pismi“ – budite u Sukošanu krajem kolovoza kada već tradicionalno organiziramo „Brudetijadu“ – natjecanje u spravljanju brudeta.
Manifestacija koja je osvojila i turiste i domaće - gurmane i one natjecateljskog duha …..

Brudetijada

Krajem kolovoza, u suton, sa kaićima članovi KUD- a „Zlatna luka“ u tradicionalnoj odjeći dovoze ribu sa Palaca na „banke“ gdje čekaju spremne ekipe. Svaka ekipa priprema brudet po svom tajnom receptu i sa ribom po želji. Kako bi svi probali tu deliciju kuha se i veliki „sukošanski brudet“ . Dok se brudeti kuhaju, svi se zabavljaju uz pjesmu i ples, a zaigra se i na muru –staru dalmatinsku igru koju još nazivaju i šijavica. Žiri, koji se sastoji od vrhunskih kuhara i domaćih gurmana, imaju težak zadatak izabrati 3 najbolja brudeta, a posebnu nagradu dobiva i najveselija ekipa. Od prve brudetijade (2009.g. ) uz domaće ekipe, dragi gosti su nam „meštri neretvanskog brudeta“ iz Opuzena i „meštri dalmatinskog brudeta“ iz Kali.

© TZ Sukošan
Izrada web stranica - Fer Projekt