Okruženje

Blizina Zadra, Biograda, Nina, mogućnost jednodnevnih izleta do čak 5 Nacionalnih parkova i 2 Parka prirode, Velebita, Zrmanje i Krupe, Marina Dalmacija -najveća marina na Jadranu, Govori kako je Sukošan idealna destinacija i za sve one koji žele upoznati prirodne ljepote naše zemlje i provesti aktivni odmor.

NP Kornati
NP Krka
NP Paklenica
NP Plitvička jezera
NP Sjeverni Velebit
Park prirode Telaščica
Park prirode Vransko jezero


NP Kornati

„Posljednjeg dana stvaranja svijeta Bog je želio okruniti svoje djelo i tako je stvorio Kornate prosuvši suze, zvijezde i uzdahe“ ...

Riječi su koje je napisao George Bernard Shaw i najbolje opisuju doživljaj ovog jedinstvenog arhipelaga koji je radi iznimnih prirodnih ljepota 1980. g. proglašen Nacionalnim parkom.

Prozirno plavo more koje u svojim dubinama otkriva čarobni svijet podmorja bogat biocenozama morskog sustava, divlja ljepota kamena u kontrastu sa pitomim skrivenim uvalama na preko 114 otočića i hridi na oko 300 km2 u tišini netaknute prirode predsvlja pravi raj za nautičare i ronioce, a uvjereni smo da ćete i sa jednodnevnog izleta ponijeti nezaboravne uspomene NP Kornati udaljeni su od Sukošana 11 NM, te postoji mogućnost svakodnevnih izleta na otoke...NP Krka

Od živopisnog izvora pokraj Knina, pa do ušća u Jadransko more pokraj Šibenika, u samo 75 km ,Krka predstavlja pravi prirodni i krški fenomen i s pravom nazivaju „Krška ljepotica“. Kako se na nekoliko mjesta morala probijati kroz visoke klisure, a na većem dijelu svoga toka kroz kamenitu zaravan, stvorila je na svom putu prema moru nas uvijek iznova ostavljaju bez daha. Iako je za ljubitelje prirode pravi doživljaj pratiti rijeku cijelim njenim tokom, nikako ne propustite posjetiti Skradinski buk posljednje i najljepše slapište, te otočić Visovac na kome je Franjevački samostan koji ima bogatu biblioteku. Tu su i Manastir Krka, te slikoviti antički gradić Skradin. NP Krka udaljen je oko 60 km od Sukošana, a možete ga posjetiti individualno ili organizirano. Pristup parku moguć je iz Šibenika i Skradina.NP Paklenica

Ukoliko ste ljubitelj planina, nećete propustiti posjetiti ovaj Nacionalni park. Mjesto gdje planina uranja u more u sudaru mediteranske i planinske klime uzdižu se monumentalni kanjoni Velike i Male Paklenice. Njihove litice visoke i preko 400m učinile su Paklenicu svjetski poznatim alpinističkim odredištem. Endemično bilje, velik broj životinjskih vrsta oplemenjuju ovaj iskonski ambijent.

Ovo je izazov za sve ljubitelje prirode: izletniku, planinaru, alpinistu,avanturistu ... ukoliko se i sami u to želite uvjeriti do Paklenice ima oko 50km, a možete otići osobnim prijevozom ili organizirano.NP Plitvička jezera

Najpoznatiji je NP u Hrvatskoj, a ubraja se i u najljepše znamenitosti Europe.

Na maloj površini odvijaju se spektakularne izmjene 16 jezera i mnoštvo slapova koji u svojoj nenadmašnoj ljepoti nastaju od glavnih potoka Bijele i Crne rijeke, odnosno rijeke Matice koja nastaje njihovim spajanjem, potoka Rječice, i Plitvica, te brojnih manjih pritoka. U većem dijelu vodenog područja parka odvija se proces od iznimne važnosti za održanje čitavog sustava, proces osedravanja zbog čega je upisan na listu kulturne i prirodne baštine UNESCO-a. Za taj proces između mnogih uvjeta, potrebna je čistoća vode što dokazuje da se Plitvička jezera mogu ponositi čistom vodom na koju u većoj mjeri još nije utjecao urbani život 21. stoljeća, te je ostao nepresušni izvor ljepote i snage koju predstavlja voda!NP Sjeverni Velebit

Velebit je Hrvatska kultna planina, naš simbol, u čijim je vrhovima boravište dobrog duha u Hrvata. Takvo mjesto u duhovnom reljefu Hrvatske Velebit je zaslužio svojim položajem, izgledom i značenjem u životu njezina stanovništva. Lubitelji planina će se zbog njegove raznolikosti zaljubiti u njega na prvi pogled, a koliko je zanimljiv i bogat svijedoći i to što su na njemu dva Nacionalna parka Paklenica i SJ. Velebit, te Park prirode.

Područje sjevernog Velebita je 1999.g. proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Velebitske šume bukve i jele dom su značajnim populacijama velikih zvjeri (vuk, medvjed i ris). Splet prirodnih okolnosti stvorio je različita staništa velikom broju hrvatskih i velebitskih endema i relikata flore i faune Površina parka iznosi 109 km2, a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

Do Parka je najbolje doći preko Otočca i Krasnog (također prekrasno izletište).Park prirode Telaščica

Prekrasna prirodna uvala Telašćica na jugoistočnom je dijelu Dugog otoka, udaljena je 9NM od Sukošana. Duga je oko 10 km, zaštićena od vjetrova s otvorenog mora visokim liticama brda Grpašćak i Muravjak, a sjeveroistočna obala zaštićena je od bure. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića, a koja sadrži i šest otočića unutar uvale, proglašena je Parkom prirode 1988.

Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa. Podmorski svijet broji preko 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta ,a na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova moguće je roniti. Posebne atrakcije su takozvane “stene”, koje se uzdižu do 200 metara nad morem i spuštaju se u dubinu do 90 m i slano jezero “Mir” s ljekovitim svojstvima.Park prirode Vransko jezero

Krenete li Jadranskom magistralom prema Šibeniku , na otprilike 25 km ukazat će vam se prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a sa druge, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. To je potopljeno kraško polje ispunjeno bočatom vodom i predstavlja kritodepresiju. Dugo oko 14, a široko oko 4 km dubine do 4 m je pravi prirodni fenomen koji nudi brojne zanimljivosti, a uz donji tok Neretve je i jedina močvara u mediteranskomdjelu Hrvatske.

Kako je jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode, te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti 1999. g. zajedno sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode. Do sada je zabilježeno 241 vrste ptica od kojih 102 vrste gnijezde na području Parka. Park je zanimljiv i za športske ribolovce koji tamo mogu loviti tokom cijele godine.

Uređene šetnice, biciklističke staze( 40km) i prekrasni vidikovci (od kojih izdvajamo lijepo uređeni Vidikovac Kamenjak s pogledonm na cijelo jezero, početak kornatskog otočja, te na priobalna mjesta i gradiće....), oduševit će sve ljubitelje prirode.

Događanja

Opširnije

Vodič
Gastronomija
Plaže
Okruženje
Aktivnosti

Sukošan Guide App

TZ Sukošan on Google Play TZ Sukošan on App Store