Tradicija

MALOUSKRŠNJI DORUČAK

USKRS – najveći kršćanski blagdan, blagdan u kome se i u Sukošanu na poseban poštuju stari običaji i tradicija. Uskršnji doručak, na kome se okuplja obitelj uz tradicionalna jela (pogače, jaja, sir, špaleta, mladi luk i prošek ili vino) koje su žene u sprtama (košarama) na uskršnje jutro nosile na blagoslov je poseban i jedinstven.

Jedan mali djelić bogate tradicije, osebujnih mirisa i okusa koji za Uskrs rese sve kuće u našem mjestu, možete doživjeti nedjelju nakon Uskrsa na, kako je već sukošanci od davnina zovu, „Mali Uskrs“ od 9,00 do 11,00, kada članovi KUD-a Zlatna luka uz pokroviteljstvo Turističke zajednice prirede „Malouskršnji doručak“ uz veliki stol prepun uskršnjih delicija, pjesmu i druženje.

MAŠKARI….. POKLADE …. BABE LUŽE

Od davnina Sukošanci su se u vrijeme poklada rado maškarali, a ta tradicija se održala i do dan danas. „Munještina i smij sukošanskih maškara“ odzvanja svaku posljednju pokladnu nedjelju, kada cijelim mjestom, zaustavljajući se na okrjepnim postajama, prolazi karnevalska povorka koju čine različite maškarane skupine svih generacija uz maštovita alegorijska kola. Zabava se zatim nastavlja u Domu mladeži uz obilje hrane, pjesme, plesa … i naravno odabir najoriginalnijih maski i skupina…..

BABE LUŽE

Ružni maškari koje možete vidjeti samo u Sukošanu i to na pokladni utorak. Posljednjeg dana poklada u Sukošanu maškaraju se samo muškarci i to ne bilo kako, već u „Babe luže“. „ Obučeni u staru odjeću, zaogrnuti ovčjim runom, na glavi mizerije (ovčje ili kozje mišine), oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima trumbeta ili pištac, a u ruci vrića puna luga (pepela)“.

Nakon što uz pjesmu i zaglušnu zvonjavu obiđu cijelo selo i uđu u svako dvorište ostavljajući za sobom trag pepela, tjerajući zle duhove zime, s prvim mrakom sakupljaju se na Gornjim vratima. Svaka grupa ima svoga „dida“ (krivca za sve nevolje u protekloj godini). Nakon ludovanja i čitanja optužnice, zapale se „didovi“, skidaju se maske i završava vrijeme poklada, a započinje vrijeme korizme.

ADVENT

Doživite Advent u Sukošanu i Debeljaku uz dolazak Svete Luce i Djeda Mraza, u bogati kulturno zabavni program i humanitarnu prodaju božićnih ukrasa iz kreativnih radionica Dječjeg vrtića i Osnovne škole, božićnu lutriju i tradicionalna jela i slastice.
Događanja

Opširnije

Vodič
Gastronomija
Plaže
Okruženje
Aktivnosti

Sukošan Guide App

TZ Sukošan on Google Play TZ Sukošan on App Store